in het zenit staan


in het zenit staan 1.0

het hoogste punt aan de hemel bereiken

Algemene voorbeelden


Volgens de astronoom Victor Malmström (1997) koos men als beginpunt een dag waarop de zon loodrecht boven de aarde stond. Dat kon eenvoudig worden vastgesteld door een stok rechtop te zetten. Op het moment dat de zon in het zenit staat, heeft de stok geen schaduw meer.

http://www.skepsis.nl/mayakalender-2012.html

Soms wordt in de volksmond de hoogste stand van de zon midden op de dag aangeduid als zenit. Men zegt dan dat de zon "in het zenit staat". Dit is per definitie alleen mogelijk op plaatsen die zich op of tussen de keerkringen bevinden (23,45° noorder- en zuiderbreedte) en dan nog alleen op een per breedtegraad verschillende datum.

http://www.swigle.nl/Sterrenkunde/Zenit-(Astronomie)/48724,

Op 19 en 20 april staat de maansikkel in de buurt van Venus. Bij het invallen van de duisternis vind je Saturnus op zo'n 50° hoogte in het zuiden. Links van de planeet staat de heldere ster Regulus van de Leeuw. In het westen gaan typische wintersterrenbeelden zoals Orion, de Stier en de Tweelingen onder. De Grote Beer staat in het zenit (het hoogste punt aan de hemel).

http://www.urania.be/showfile.php?id=2430,

in het zenit staan 2.0

het hoogste punt bereiken

Algemene voorbeelden


"Het zou voor heel het crosswereldje interessant zijn, als ik in de kampioenentrui steek. Daar ben ik zeker van. En ik ben sterker dan op hetzelfde tijdstip vorig jaar. Mijn moreel staat in het zenit. Ik hoop dat ik deze konditie tot 4 februari kan aanhouden."

De Standaard,

De kiescampagne wordt met de dag boeiender [...]. De ster van De Wever staat in het zenit, hoger kan niet meer. Zal hij slagen waar Hugo Schiltz 33 jaar geleden faalde? Kan hij de macht verwerven om verandering te brengen en kan hij die verandering realiseren, vraagt Bart Sturtewagen.

http://www.rvi.be/berichten/krantencommentaren/de-krantencommentaren-van-woensdag-5-mei-2010,